Friday 18 April 2014

GULAI PISANG MUDA

GULAI PISANG MUDA
Bahan-Bahannya:
10 biji pisang muda - Kupas kulitnya dan potong dua. Ambil kulitnya sekali. Rendam dalam air garam sementara hendak menyediakan bahan-bahan lain.

15 biji cili api - (boleh tambah jika sukakan pedas)
2 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (boleh juga kalau nak guna bawang kecil dlm 5 biji)
1 batang serai
Segenggam ikan bilis

1 cawan santan pekat
3 cawan air
Garam
Cara-caranya:

  1. Dalam lesung batu, masukkan cili api dan kunyit. Tumbuk hingga lumat.
  2. Masukkan bawang putih, tumbuk lumat.
  3. Masukkan bawang besar, tumbuk lumat.
  4. Masukkan ikan bilis, tumbuk kasar. (pecah-pecahkan aje ikan bilis tu).
  5. Masukkan serai, titik-titikkan aje.
  6. Cuci pisang hingga bersih.
  7. Masukkan semua bahan tumbuk, pisang, kulit pisang dan air ke dalam periuk. Masak hingga pisang empuk.
  8. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih.
  9. Masukkan garam. Kacau rata.
  10. Tutup api dan hidangkan.

 

No comments: