Monday 21 September 2015

APAM GULA HANGUS GEBU

APAM GULA HANGUS GEBU
Bahan-Bahannya:
1 1/2 cawan tepung gandum - diayak
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat - diayak sekali dengan tepung
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat manis
2 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air mendidih

Cara-caranya:

  1. Gula dimasak di atas api perlahan hingga cair dan berwarna keperangan.
  2. Masukkan air mendidih sedikit demi sedikit. (Berhati-hati kerana gula akan memercik apabila dimasukkan air). Kacau hingga gula larut di dalam air. Tutup api dan sejukkan.
  3. Didihkan air di dalam periuk kukus.
  4. Sementara itu, masukkan telur, marjerin dan susu pekat ke dalam mangkuk adunan. Putar hingga agak kembang. (Tak perlu kembang sangat.. Pukul lebih kurang 10 minit)/
  5. Masukkan gula hangus. Pukul sebati.
  6. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dipukul. Pukul hingga sebati.
  7. Tuang adunan ke dalam acuan kertas yang diletakkan dalam bekas plastik. (Alaaa.. mangkuk agar2kecil  atau bekas kek kukus yg paling kecil yg orang selalu buat jual tu). Atau apa2 bekas lah... hahaha
  8. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana besar.


3 comments:

Aznin said...

Macam muffin rupanya. Kek gula hangus nin suka, apam gula hangus belum pernah buat. InsyaAllah one day nak try. Misti manis ni kan? Harap2 budak2 suka. Kalau apam beras biasa tu tak laku huhuhu....

Cikgu Ani Bawok said...

Mesti cuba nin sbb mudah dan sedap...

Zhia Aala said...

faveret saya ni. akan cuba. jazakallah cikgu